top of page
Image by Muaz AJ

Voeding

Egels behoren tot de insecteneters, maar zijn omnivoor. Dit houdt in dat ze van alles eten. In het wild eten egels vooral insecten, maar ook kleine gewervelde dieren en wat plantendelen, paddenstoelen en vruchten. Het dieet van egels moet veel hoogwaardig eiwit bevatten en weinig vet. In gevangenschap kunnen egels het beste een basis van 50% brokjes (pellets) voor egels of insecteneters eten. Een alternatief zijn (light) brokjes voor katten. Naast deze basisvoeding kunnen insecten worden aangeboden (bijvoorbeeld krekels, meelwormen, moriowormen en waswormen). De voedingswaarde van de commercieel verkrijgbare insecten is helaas meestal niet optimaal, ze bevatten vaak een verkeerde verhouding van bepaalde mineralen en teveel vet. Insecten mogen daarom niet het merendeel van de voeding vormen. Ook bepaald groenten en fruit kunnen onderdeel maken van een gezond dieet, bijvoorbeeld broccoli, bladgroenten, banaan, appel, zoete aardappel en pompoen.

Vanwege de negatieve effecten op de gezondheid moeten er geen zaden, noten, harde ongekookte groente, rozijnen, druiven, avocado, gedroogd fruit, ui, tomaten, melkproducten en junk food worden aangeboden.

Egels worden vooral 's avonds gevoerd met als aanvulling een kleine maaltijd vroeg in de ochtend. Om te voorkomen dat de leefomgeving onhygiënisch wordt, kan dit het beste gebeuren in een bakje of vanaf een schoteltje dat niet om kan vallen. 

Er moet altijd schoon water aanwezig zijn, liefst in een drinkfles. Alleen wanneer een egel moeite heft met drinken uit een flesje (dit geeft dan kans op schade aan de tanden), kan water ook worden aangeboden in een bakje dat niet om kan vallen.

bottom of page