top of page

Vogels

Nieuws!

​

​

Nu verkrijgbaar in onze boekwinkel:

"Spoedgevallen en Eerste hulp bij vogels - voor eigenaren en dierenartsen" geschreven door Rob van Zon

"Bouw, functie en veelvoorkomende ziektes - Papegaaien en parkieten" geschreven door Rob van Zon

"Bouw, functie en veelvoorkomende ziektes - (Hobby)kippen" geschreven door Rob van Zon

Lees meer...

​

Preventieve zorg

Het voorkómen van ziektes bespaart veel leed bij onze huisdieren en uiteindelijk vaak ook veel geld. Want hoewel preventieve zorg ook niet gratis is, kost het behandelen van een ziek dier vaak veel meer.

​

Goede preventieve zorg voor huisdieren is teamwork van eigenaar en dierenarts. Wij ondersteunen u en uw vogel op medisch gebied, onder andere door middel van regelmatige gezondheidscontroles, ontlastingsonderzoek, parasietenbestrijding en advies over voeding, gedrag & huisvesting.

Lees meer...

ara_edited.jpg

Uw vogel mee naar de kliniek

U heeft een afspraak gemaakt en zult binnenkort onze kliniek bezoeken. Mogelijk is het de eerste keer dat u de vogel vervoert. Voor veel mensen en vogels kan dit best spannend zijn. Graag geven wij u een aantal tips met betrekking tot de reis en de tijd dat u en de vogel op de kliniek verblijven.

Lees meer...

Vogel portret

Ziekte

Veel in gevangenschap gehouden vogels staan qua instincten nog zeer dicht bij hun soortgenoten in de natuur. Omdat de meeste vogels in de natuur prooidieren zijn, hebben ze de neiging om tekenen van ziekte en zo lang mogelijk verborgen te houden.  Het is daarom verstandig om reeds bij subtiele verschijnselen direct contact op te nemen met een vogelarts / vogelspecialist.

Lees meer...

Image by Dalton Touchberry

Nagels knippen / slijpen

​

Te lange nagels veroorzaken vaak veel overlast en kunnen ook leiden tot schade aan de voeten. In principe horen de nagels bij normale belasting niet te lang te worden. Gebeurt dat toch, dan zijn er vaak aanpassingen nodig op het gebied van beweging en leefomgeving, bijvoorbeeld een ander soort zitstokken.

Wanneer de nagels te lang zijn, moeten ze worden ingekort door middel van knippen (kleine vogels) of slijpen (grotere vogels). Wij bieden het knippen / slijpen van de nagels onder bepaalde voorwaarden graag als service aan tegen een gereduceerd tarief.

Lees meer...

Image by Vlad Tchompalov

Kortwieken

Bij het kortwieken wordt door het korter knippen van een aantal slagpennen voorkomen dat een vogel kan wegvliegen. Kortwieken kan voor- en nadelen hebben. Wij bieden het kortwieken onder bepaalde voorwaarden graag als service aan tegen een gereduceerd tarief.

Lees meer...

​

papegaai

Chip

Om vogels zonder vaste voetring identificeerbaar te maken en om de kans op het terugvinden van een ontsnapte vogel te vergroten, kan een identificatiechip worden geplaatst.

Lees meer...

Image by David Clode

Voeding papegaaiachtigen

​

Zeer veel ziektes bij in gevangenschap gehouden papegaaiachtigen treden op door voedings-deficienties. Veel vogels die zadenmengsels eten hebben tekorten aan onder andere vitamine A & D, calcium en essentiële aminozuren. Daarnaast zijn er ook ziektes - zoals leververvetting en hart- en vaatziektes - die kunnen ontstaan door een overschot aan bepaalde voedingsmiddelen.

Hoewel het niet onmogelijk is om als eigenaar een compleet dieet samen te stellen, is dat wel erg lastig. Overwennen op pellets is in veel gevallen een goede optie, maar ook dat is niet altijd eenvoudig.

Lees meer...

Kaketoe

Besmettelijke ziektes bij papegaaiachtigen

Kromsnavels zijn gevoelig voor een aantal besmettelijke en levensbedreigende ziektes. Voorbeelden zijn PBFD, Polyoma, Chlamydia / papegaaienziekte en PDD. Besmettingen kunnen al in het ei of in het nest optreden, maar ook later in het leven dor contact met andere geïnfecteerde vogels. Helaas geven deze infecties niet altijd uitwendige afwijkingen, waardoor er niet van buiten zomaar te zien is of een vogel wel of geen drager is van bepaalde ziekteverwekkers. Gelukkig bestaan er wel tests om dit vast te stellen.

Lees meer...

Image by Jana Sabeth

Gebroken poot of vleugel

Botbreuken komen regelmatig voor bij vogels. Er moet tijdig en vakkundig worden behandeld om levenslange complicaties te voorkomen. Van oudsher werden veel botbreuken bij vogels behandeld met een spalk of verband. Helaas niet omdat dit tot de beste resultaten leidde, maar omdat men niet beter wist of kon. In veel gevallen leidt chirurgie echter tot veel betere resultaten. Orthopedische chirurgie bij vogels is een van de specialisaties van dierenarts Rob van Zon.

Lees meer...

​

IMG-20180111-WA0075.jpg

Pijn bij vogels

Hoewel vogels als prooidieren niet dezelfde reacties vertonen op pijn, ervaren ze pijn wel hetzelfde als bijvoorbeeld mensen, honden en katten. Pijn moet waar mogelijk voorkomen en anders onderdrukt worden. Helaas gebeuren veel pijnlijke ingrepen bij vogels in Nederland nog steeds zonder adequate pijnstilling!

Lees meer...

Image by Егор Камелев

Geslachtshormonen en legapparaat

In de natuur zijn vogels niet het hele jaar broeds. De broedse periode wordt afgestemd op het jaargetijde dat het meest gunstig is om jongen groot te brengen. Door te reageren op bepaalde stimulerende factoren uit de omgeving zorgt het vogellichaam voor de grootste kans op een succesvolle voortplanting.

In gevangenschap ontstaan regelmatig problemen waarbij de geslachtshormonen en het legapparaat betrokken zijn. Voorbeelden zijn het overmatig leggen van eieren, legnood, cloaca-prolaps en gedragsproblemen.

Lees meer...

Image by Ursula Spaulding

Plukken en veerbeschadigend gedrag

Het zelf beschadigen of uittrekken (plukken) van veren is een helaas veel voorkomend en frustrerende aandoening bij met name kromsnavels. De afwijkingen aan de veren kunnen uiteenlopen van lichte beschadigingen aan enkele veren tot het compleet uittrekken of afbijten van alle lichaamsveren.

Lees meer...

Image by Plush Design Studio

Darmflora en ontlastingsonderzoek

Net zoals veel andere dieren, hebben vogels bacteriën in hun darmen (darmflora). Hoewel er natuurlijk ziekteverwekkende bacteriën bestaan, is de aanwezigheid van een normale darmflora juist bevorderlijk voor de gezondheid van de vogel. Zo heeft een gezonde darmflora een positief effect op de vertering en het functioneren van de darm, het immuunsysteem en het onderdrukken van infecties.

Onderzoek van de ontlasting kan belangrijke informatie geven over de gezondheidstoestand van een vogel. Periodieke controles zijn daarom raadzaam.

Lees meer...

Image by Elizabeth R.

Aspergillose / Schimmelinfectie

Een helaas relatief veel voorkomende ziekte bij vogels is Aspergillose. Aspergillose is een beruchte schimmelinfectie die meestal de luchtwegen, maar soms ook andere organen aantast. De ziekte komt bij veel verschillende vogelsoorten voor, waaronder papegaaiachtigen, roofvogels en kippen.

Lees meer...

​

20180712_110929_edited.jpg

Calcium: regulatie en problemen

Calcium is een belangrijk mineraal in het lichaam. Calcium is o.a. nodig voor sterke botten, het goed functioneren van zenuwen en spieren, een goede bloedstolling, de vorming en het leggen van eieren en de energievoorziening en groei van de lichaamscellen.

Om problemen te voorkomen heeft het lichaam een ingewikkeld hormonaal regulatie-systeem.

Lees meer...

Image by Hannah Dickens

Legnood

Legnood is de toestand dat een vogel er niet in slaagt een ei zelfstandig te leggen. Dit leidt tot levensbedeigende situaties.

Lees meer...

legnood3_edited_edited.jpg
bottom of page