top of page
Vogel portret

Uw vogel mee naar de kliniek

U heeft een afspraak gemaakt en zult binnenkort onze kliniek bezoeken. Mogelijk is het de eerste keer dat u de vogel vervoert. Voor veel mensen en vogels kan dit best spannend zijn. Graag geven wij u een aantal tips met betrekking tot de reis en de tijd dat u en de vogel op de kliniek verblijven.


Tips voor het vervoeren van uw vogel

  • Laat uw vogel, indien mogelijk, thuis alvast kennismaken met de reismand of -kooi.

  • Gebruik een kleine vervoersmand of -kooi om de kans op ongelukken door vallen en/of fladderen te verkleinen. Afhankelijk van het formaat van uw vogel zijn de reismandjes voor (kleine) knaagdieren, kattenmandjes of een kleine hondenbench geschikt. Zorg dat uw vogel rechtop kan zitten en ruimte heeft voor zijn staart (en eventuele kuif).

  • Zet de reismand of -kooi vast in de autogordels.

  • Tijdens de rit zijn speeltjes, hutjes en volle voer- en waterbakjes eerder hinderlijk dan prettig.

  • Gebruik papier of handdoeken als bodembedekking. Stro, houtsnippers, zand e.d. maken niet alleen meer rommel, maar vergroten ook de kans op verspreiding van ziekteverwekkers .

  • Geef de vogel indien mogelijk de gelegenheid om in de rijrichting naar buiten te kunnen kijken. Dit kan helpen tegen wagenziekte.

  • Zorg ervoor dat de vogel u kan  zien of in ieder geval horen.

  • Neem voor de zekerheid eigen voeding mee, dit kan nuttig zijn wanneer een vogel langer in de kliniek moet verblijven.In de wachtkamer

Meldt u zich na aankomst aan bij de balie. Zo weten we dat u er bent en kan de assistente alvast een eerste blik werpen op uw vogel. Indien uw vogel zo ernstig ziek is dat direct medisch ingrijpen nodig is, zullen wij dat uiteraard doen. Ernstig verzwakte vogels zullen in een dergelijke situatie direct worden overgenomen door de assistente en achter de schermen eerste hulp krijgen.

Ook al lijkt het een veilig en gezellig idee, toch mag u de vogel in de wachtkamer niet uit het reisverblijf halen. Dit in verband met de hygiëne en de veiligheid. 


 Zet de reismand liever niet op de grond! Dat is voor een prooidier namelijk geen prettige plek.


Het kan gebeuren dat het verblijf op de kliniek wat langer duurt, bijvoorbeeld vanwege uitgebreider onderzoek. Het is dan prettig om wat voer voor uw vogel mee te nemen. Geef dit echter niet zonder te overleggen met de assistente. Bepaalde onderzoeken en behandelingen zijn alleen maar veilig mogelijk als een vogel een lege krop heeft.Het consult

Wanneer u aan de beurt bent wordt u binnengeroepen door de assistente of de dierenarts. In de spreekkamer kunt u uw vogel in de reismand of -kooi op de behandeltafel zetten. De dierenarts zal eerst een anamnese afnemen en ondertussen uw vogel observeren. Hierna wordt uw vogel uitwendig lichamelijk onderzocht. De dierenarts kan o.a. de longen en het hart beluisteren, uw vogel wegen, het verenpak controleren en de snavel, neus, mondholte, buik, spierontwikkeling , cloaca, poten, vleugels, oren, stuitklier en ogen onderzoeken. Vervolgens wordt gebaseerd op de klachten en de bevindingen van het uitwendige onderzoek besproken of en welke aanvullende onderzoeken nodig zijn om tot een diagnose te komen. Bij aanvullend onderzoek kunt u denken aan bijvoorbeeld bloedonderzoek,

röntgenonderzoek, microscopisch onderzoek. Wij kunnen trouwens meestal zelfs bij vogels ter grootte van een grasparkiet bloedonderzoek doen.

Bepaalde apparatuur en expertises hebben wij niet in huis, daarom werken wij voor bijvoorbeeld ct-scans, bepaalde hormoonbepalingen, hartecho's of endoscopisch onderzoek samen met de afdeling Vogels- en bijzondere dieren van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.Uw vogel in de opname

Soms moet een vogel na het consult voor korte of langere tijd in de kliniek blijven. Bijvoorbeeld voor chirurgie, intensieve zorg of verpleging. Dat laatste is bij vogels helaas vaker nodig dan bij bijvoorbeeld honden of katten; ten eerste doordat vogels pas in een later stadium laten zien dat ze ziek zijn en ten tweede vanwege het feit dat ingeven van medicatie thuis soms niet mogelijk is.


Na opname zal uw vogel op onze verpleegafdeling worden verzorgd en behandeld. Indien nodig zal de vogel in een couveuse of zuurstofkooi verblijven.

bottom of page