top of page
Image by Егор Камелев

Pijn bij vogels

Veel spoedsituaties en andere ziektes gaan gepaard met pijn. Veel ingrepen bij vogels gaan ook gepaard met heftige pijn, zoals het te kort afknippen van nagels, het dichtbranden van bloedende nagels en snavels, het plaatsen van een chip in een spier en het uitvoeren van operaties.

 

Vogels vertonen niet dezelfde pijnsymptomen als bijvoorbeeld honden, katten of mensen. Zo schreeuwen ze nooit als pijnreactie en verstijven ze eerder dan dat ze zich verzetten. Het laten zien van zwakte kan in de natuur namelijk je doodvonnis betekenen. Ze ervaren pijn echter wel op dezelfde manier. Helaas wordt hier door veel vogelartsen/dierenartsen vaak geen of veel te weinig rekening mee gehouden.

 

Naast het feit dat pijn zielig en slecht voor het welzijn is, heeft het ook negatieve gevolgen voor de gezondheid, waaronder een slechte eetlust, inactiviteit en een slechtere wondgenezing.

 

Waar mogelijk moet pijn daarom worden voorkomen en anders onderdrukt. Gelukkig is net zoals bij mensen en andere dieren ook bij vogels een goede pijnbestrijding mogelijk. Bij vogels kunnen pijnstillers uit verschillende groepen alleen of gecombineerd worden toegepast.

 

Er bestaan verschillende soorten pijnstillers. Voorbeelden van pijnstillers die wij in de kliniek gebruiken zijn niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's), opiaten, locale anesthetica en gabapentine. Afhankelijk van de aard van de pijn en de individuele toestand (o.a. orgaanfuncties, bloedverlies, uitdroging) van de patiënt kunnen we kiezen voor het ideale middel of combinatie van middelen.

 

Pijnlijke ingrepen moeten nooit worden uitgevoerd zonder adequate pijnstilling. Dierenartsen moeten zich ook goed realiseren dat opereren met alleen narcosegas (waarbij vogels buiten bewustzijn zijn tijdens de ingreep) zonder aanvullende pijnstilling extreem pijnlijk is!

 

 

 

bottom of page