top of page
Zwart en wit kitten

Castratie kater & sterilisatie poes

Castratie kater

Het castreren van een kater helpt tegen ongewenste nestjes en ongewenst hormonaal gedrag, waaronder sproeien in huis. Hoewel het ook op een andere leeftijd kan, raden wij aan om katers op een leeftijd van 4-6 maanden te castreren.

 

Via 2 kleine sneetjes worden de testikels verwijderd. De ingreep gebeurt onder een korte, maar algehele narcose. Het is daarom belangrijk dat de kater op de dag van de operatie geen eten krijgt. De meeste katers kunnen binnen een paar uur na de ingreep weer naar huis.

 

 

Sterilisatie poes

Het steriliseren van een poes – feitelijk betreft het eigenlijk ook een castratie omdat de eierstokken worden verwijderd – voorkomt ongewenste nestjes en verkleint de kan op het ontwikkelen van kwaadaardige melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Hoewel het ook op een andere leeftijd kan, raden wij aan om poezen op een leeftijd van 4-6 maanden te steriliseren.

 

Via een klein sneetje net onder de navel worden beide eierstokken en als dat nodig is – soms bij oudere poezen – ook de baarmoeder. De ingreep gebeurt onder een korte, maar algehele narcose. Het is daarom belangrijk dat de poes op de dag van de operatie geen eten krijgt. De meeste poezen kunnen binnen een paar uur na de ingreep weer naar huis.

bottom of page