top of page
Image by Taylor Binkley

Huisvesting

Egels leven in het wild solitair en moeten daarom ook in gevangenschap in principe alleen worden gehuisvest. Met name de mannetjes kunnen ernstige agressie naar elkaar vertonen. Schone lucht is essentieel om de luchtwegen gezond te houden. Een hok met tralies aan de zijkanten, zoals bijvoorbeeld een grote caviakooi, is vaak het best geventileerd. Om ongelukken door klimmen te voorkomen, is het wel belangrijk dat de onderbak van de kooi hoog genoeg is, zodat de egels niet bij de tralies kunnen komen. Verticale tralies zijn om dezelfde reden veiliger dan horizontale tralies. De bodem van de kooi mag geen rooster hebben, aangezien dat kan leiden tot ernstige problemen met de voeten en pootjes. Een terrarium is ook een optie, maar een goede ventilatie is ook in dit geval essentieel (en vaak lastiger dan bij een hok met traliewanden). Een voordeel van een terrarium is wel dat egels zichzelf niet kunnen verwonden door onhandig klimpartijen. Wanneer er in het verblijf meerdere etages aanwezig zijn – hetgeen veel bijdraagt aan de bewegingsruimte – moeten de zijkanten van de etages dicht zijn, om vallen te voorkomen.


 

In de natuur lopen egels grote afstanden tijdens het zoeken van voedsel. Om zo natuurlijk mogelijk gedrag te kunnen vertonen ( en dus zo gelukkig mogelijk te zijn) en om overgewicht te voorkomen, is het belangrijk dat een egel veel bewegingsruimte heeft. Als richtlijn kan een minimum van 2 vierkante meter worden aangehouden. Een loopwiel van voldoende grootte (geheel glad om ongelukken met de nagels en tenen te voorkomen) kan ook bijdragen een meer lichaamsbeweging.


 

De bodembedekking moet stofvrij, droog en schoon zijn en dik genoeg om te graven.


 

De omgevingstemperatuur mag niet te laag, maar ook niet te hoog zijn. Overdag is 24-27°C gewenst. In de nacht mag dit verlaagd worden tot 20°C. Een te lage omgevingstemperatuur kan, net zoals te lange donkere periodes, leiden tot het in winterslaap gaan van de egels. Een winterslaap is niet gewenst vanwege het negatieve effect hiervan op het immuunsysteem en de gezondheid. De kooi mag niet op de tocht staan of in direct zonlicht.

 

 


 


 

bottom of page