top of page
Image by Sandy Millar

Voeding

Goede voeding is essentieel om konijn gezond te houden. Bij een niet-optimale voeding is de kans groot op het ontwikkelen van problemen met onder andere het gebit, maag-darmkanaal en overgewicht. Een gezonde voeding bestaat uit voldoende hooi, aangevuld met gezonde brokjes en groente. Hooi bevat de vezels die zorgen voor de gezonde slijtage van de tanden en kiezen, voor een normale beweeglijkheid van het maag-darmkanaal en goede vertering. De brokjes en groente bevatten de voedingsstoffen die ontbreken in hooi. Het voordeel van brokjes boven een gemengd voer, is dat de brokjes goed uitgebalanceerd zijn en dat de konijnen niet selectief kunnen eten (zo wordt voorkomen dat konijnen tekorten oplopen doordat ze altijd alleen maar de lekkerste dingen uit het mengsel opeten). De juiste balans tussen deze voedingsmiddelen geven de beste resultaten voor de gezondheid. Konijnen in gevangenschap hebben andere voedingsbehoeftes dan hun wilde soortgenoten.

Voeding jong konijn (4 weken t/m 4-6 maanden)

Hooi is de basis van het dieet en moet altijd aanwezig zijn. Het beste is om 2x per dag een vaste hoeveelheid vers hooi te geven, waardoor het snel opgemerkt kan worden wanneer een konijn slechter eet.

Speciale brokjes voor junior konijnen dragen bij aan een gezonde groei van het lichaam.

Teveel groente is niet goed voor jonge konijnen, hier kunnen ze makkelijk diarree van krijgen. Het geven van groente moet niet direct gedaan worden en moet langzaam worden opgebouwd, bijvoorbeeld door het geven van kleine beetje wortelloof of witlof.

Voeding volwassen konijn

Hooi is de basis van het dieet. Het beste is om 2x per dag een vaste hoeveelheid vers hooi te geven, waardoor het snel opgemerkt kan worden wanneer een konijn slechter eet. Een konijn hoort veel hooi te eten, ongeveer een hoeveelheid in een ruif met dezelfde omvang als het konijn zelf.

Speciale brokjes bevatten de voedingsstoffen die missen in hooi. Doordat de brokjes allemaal hetzelfde zijn, wordt selectief eten voorkomen. Konijnen hebben maximaal 20 gram brokjes nodig per kilogram lichaamsgewicht. Vaak is 20 gram echter nog teveel, met name voor konijnen die niet zwanger zijn, (te) weinig bewegen of 's winters warm binnen zitten. Onder deze omstandigheden kan 5 gram per kilogram lichaamsgewicht al voldoende zijn. Door niet teveel brokjes te geven worden konijn gestimuleerd om meer van het gezonde hooi te eten en wordt de kans op overgewicht kleiner.

Verse groenten en kruiden bieden afwisseling en extra stimulatie. Om maag-darmproblemen te voorkomen is het belangrijk om konijnen geleidelijk te laten wennen aan groente en kruiden. Start dus met kleine beetjes van deze verse producten. Uiteindelijk mogen konijnen 50-100 gram groenvoer krijgen per kilogram lichaamsgewicht. Plotselinge veranderingen of te grote hoeveelheden groenvoer kunnen leiden tot diarree en gevaarlijke gasvorming in de darmen. Veilig groenvoer zijn andijvie, broccoli, wortelloof, bloemkool (blad en stronk), selderijblad, witlof, roodlof, basilicum, munt, koriander, salie, kamille, dragon, dille , paksoi, rucola, weegbree, geplukt gras, paardenbloemblad, zuring en kleefkruid. Ook takjes van wilg, berk, beuk, linde en populier kunnen worden aangeboden. Geef geen planten die buiten geplukt zijn naast een autoweg of op plaatsen waar ook wilde konijnen leven in verband met de kans op het oplopen van vergiftigingen of besmettelijke ziektes. Groenvoer dat u niet mag geven zijn bieslook, prei, ui, knoflook, rabarber, kool en aardappel.

Fruit

Fruit bevat erg veel suikers en kan in te grote hoeveelheden zorgen voor ernstige maag-darmproblemen en gebitsproblemen. Het mag daarom slechts in zeer beperkte hoeveelheden worden gevoerd. Voorbeelden van fruit dat uw konijn erg lekker kan vinden (maar waarvan dus hooguit een klein hapje per dag van mag worden aangeboden) is banaan, peer, mango, sinaasappel of mandarijn. Van appel mag iets meer gegeven worden, bijvoorbeeld een kwart appeltje per dag voor een groot konijn.

Snoep

Net als mensen hebben konijnen ene voorkeur voor lekker eten. Een konijn verwennen mag best, maar dan wel op een gezonde manier. Snoepgoed voor konijnen uit de winkel bevat over het algemeen teveel suikers en mag daarom slechts in zeer kleine hoeveelheden gegeven worden vanwege de negatieve effecten op de gezondheid. Om konijnen wat extra's te geven om op te kauwen kunt u het beste speeltjes van knaaghout of wilgentakken geven.

Knaagstenen / likstenen

Knaagstenen worden verkocht om te helpen bij het laten slijten van de tanden en voor extra mineralen. Helaas bevatten knaagstenen zoveel calcium, dat ze de kans op het ontstaan van blaasgruis en nier- en blaasstenen in de hand werken. Een konijn met een normaal gebouwde kaak en een gezonde voeding heeft ook geen behoefte aan een knaagsteen voor extra slijtage. Knaagstenen / likstenen zijn dus niet nodig en zelfs schadelijk voor konijnen en moeten niet worden aangeboden.

bottom of page