top of page
Image by Lorna Ladril

Castratie & Sterilisatie konijn

Castratie konijn

Het castreren van een mannelijk konijn (rammelaar) helpt tegen ongewenste nestjes en ongewenst hormonaal gedrag, waaronder sproeien in huis en agressie. Hoewel het ook op een andere leeftijd kan, raden wij aan om de castratie vanaf een leeftijd vanaf 12-14 weken uit te voeren.

 

Via 2 kleine sneetjes worden de testikels verwijderd. De meeste konijnen kunnen binnen een paar uur na de ingreep weer naar huis.

 

 

Sterilisatie konijn

Het steriliseren van een vrouwelijk konijn – feitelijk betreft het eigenlijk ook een castratie omdat de eierstokken worden verwijderd – voorkomt ongewenste nestjes, vermindert agressie en verkleint de kan op het ontwikkelen van baarmoederontstekingen en  kwaadaardige tumoren. Bij bepaalde rassen krijgt uiteindelijk 80% van de niet-gesteriliseerde voedsters baarmoederkanker!  Het steriliseren van de voedsters is een belangrijk onderdeel van de  preventieve zorg en is bij ons een standaard operatie. Hoewel het ook op een andere leeftijd kan, raden wij aan om voedsters op een leeftijd van 6-12 maanden te steriliseren. Op een latere leeftijd steriliseren kan ook. 

 

Via een sneetje net onder de navel worden beide eierstokken en de baarmoeder verwijderd. De meeste konijnen kunnen binnen een paar uur na de ingreep weer naar huis.

bottom of page